Lees het hele artikel in het AD: De koeien van boer Pijs krijgen geen ‘gewoon gras’ voorgeschoteld, maar een compleet saladebuffet | Etten-Leur | bndestem.nl
,,Dit is duidelijk duurder zaad, maar verder zie ik alleen voordelen. Dit perceel levert meer gevarieerd voer voor mijn koeien dan eentje met alleen Engels raaigras. En als je het goed zaait, blijft je melkproductie minstens hetzelfde. Bovendien helpt al die klaver met onze milieuproblemen. Klaver neemt stikstof en CO2 op uit de lucht en legt die vast in de bodem. De CO2-uitstoot gaat nog eens extra omlaag omdat klaver zo zélf de bodem voedt en je geen kunstmest meer hoeft te gebruiken. Bij kunstmestproductie komt veel CO2 vrij.”
Bovendien wortelen de rassen in het saladebuffet tot wel 40 centimeter diep – veel dieper dan de ongeveer 10 centimeter lange wortels van Engels raaigras. ,,Bij droogte droogt eerst de toplaag uit. De soorten in dit mengsel kunnen hun water door die lange wortels dieper halen. Die hoef je dus minder snel te beregenen. Bovendien: al die wortels maken de bodem losser, waardoor die ook meer regen op kan nemen. Bij plensbuien blijft dan minder water op je land staan en bij droogte houdt de bodem water langer vast.”
De tekst gaat verder onder de foto
Als boer moet je wel even wennen. Zo is het verstandig de ‘saladebuffetten’ minder kort af te maaien dan Engels raaigras. De plantjes moeten genoeg blad overhouden om zonlicht en CO2 om te blijven zetten in voedingsstoffen, die ze vervolgens in de bodem stoppen.
Als je deze stap zet kun je niet meer terugvallen op routine. Je moet de boel opnieuw afstemmen, goed kijken, een evenwicht vindenKees Pijs, boer
Dat je door die natuurlijke voeding minder kunstmest in hoeft te zetten kan spannend zijn, zeker voor boeren die hun leven lang al kunstmestrijk werken. ,,Als je deze stap zet kun je niet meer terugvallen op routine. Je moet de boel opnieuw afstemmen, goed kijken, een evenwicht vinden. Dat kost tijd en energie – maar dat is het mij waard.”
Pijs wil op termijn al zijn grasland vervangen door kruidenrijk gras. Dit najaar staan de volgende 6,5 hectare in de planning. Daarna gaat het stap voor stap. ,,Een perceel dat nog gezond en productief is ga je niet omgooien. Maar als gras toe is aan vervanging, zullen we het voortaan inzaaien met kruidenrijk gras. Tot heel ons bedrijf is omgegooid.”