Over de actie

Kruidenrijk grasland is gezond voor koeien, bodem, klimaat en milieu. Door de stikstofbindende klavers is kunstmest overbodig. Per hectare scheelt het ongeveer 500 kg kunstmest en 1000 kg CO2. De mix aan planten zorgt ook voor een gezondere en klimaatbestendigere bodem en voor meer voedsel voor insecten boven én onder de grond. Maar de aanschaf van het zaaigoed is duurder dan de aankoop van graszaad. Bovendien betekent het een andere manier van bemesten en maaien. Voor de boer best een grote stap.

LTO en Urgenda sloegen september 2020 de handen ineen om 1001 hectare aan grasland kruidenrijk te maken: boeren kunnen dankzij een crowdfundingsactie van Urgenda 150 euro per hectare korting krijgen op de aanschaf van productief kruidenrijk grasmengsel en krijgen daarbij gratis begeleiding. De korting geldt voor maximaal 3 hectare per boer zodat veel boeren kunnen meedoen en op laagdrempelige manier experimenteren met kruidenrijk. 

In eerste instantie startten we enkel met zaadleverancier Pure Graze. In maart 2022, na 2200 verkochte hectare, schaalt de campagne nog verder op. Vier extra zaadleveranciers sluiten aan – Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds en later ook nog DSV Zaden. In 2024 sloot ook Cruydt-Hoek zich aan met extensieve kruidenmengsels. Hierdoor kan de boer nu uit 13 verschillende inzaaimengsels en 13 verschillende doorzaaimengsels kiezen.

GROOT ENTHOUSIASME BIJ BOEREN!

De actie is erg succesvol onder boeren. Uit de enquête blijkt dat boeren erg tevreden zijn met de actie en dat 77% zeker verder wil met kruidenrijk! Zeker als er vaker kortingsacties komen! Slechts 3% vindt het niks. 

MET DANK AAN:

Dankzij donaties van vele burgers, het ministerie (1700 hectare), provincies Brabant (525 ha!), Gelderland (200 ha), Groningen, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland (ieder 100 ha) en van Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation is al ruim 4000 hectare verkocht. Ook  gemeenten haken aan: Lochem was de eerste met 10 ha, Hof van Twente met 200 ha. Daarna volgden de gemeenten Hardenberg (200 ha), Berkelland (100 ha), Ede (133 ha) en Wierden (100 ha). In 2024 doen nog eens 17 gemeenten een bijdrage, dankzij een campagne van LTO Noord: Oost-Gelre; Koggenland; Medemblik; Ommen; BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo); Hollands Kroon; Oudewater; Lochem; Leeuwarden; Kaag en Braassem; Tubbergen; Dinkelland; Oldenzaal; Bronckhorst.

Op naar de 5000! Hoe meer donaties, hoe meer winst voor boer, koe, klimaat en biodiversiteit.

Uitleg voor boeren

Waarom kruidenrijk grasland?

Kruidenrijk grasland staat de laatste jaren veel in de belangstelling als manier om de biodiversiteit in het weiland te vergroten, met meer vogels en insecten. Bovendien zien veel gebruikers van kruidenrijk grasland positieve resultaten bij hun dieren. Daarom willen steeds meer melkveehouders experimenteren met kruidenrijk grasland. Met deze actie willen we melkveehouders op een laagdrempelige en goedkope manier kennis laten maken met kruidenrijk grasland.

Kruidenrijk met korting

LTO Nederland en Urgenda willen zo veel mogelijk melkveehouders de mogelijkheid bieden om kennis te maken met kruidenrijk grasland. Op de bestelpagina kunnen melkveehouders voor maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland bestellen met €150 korting. Ze kunnen daarbij kiezen voor één van de mengsels van zes leveranciers:  Agrifirm, Bloeiend Boerenland, DSV Zaden, Neutkens, Pure Graze en Ten Have Seeds. Ook voor biologische boeren zijn er mengsels beschikbaar. Melkveehouders die voor meer dan 3 hectare kruidenrijk graszaad willen bestellen kunnen dat via de website van de leveranciers zelf bijbestellen, zonder korting. 

Waarom meedoen?

Via deze actie kun je als melkveehouder op een goedkope, laagdrempelige en vrijblijvende manier je eigen ervaring gaan op doen met kruidenrijk grasland. Dat betekent met een fikse korting een strook of perceel inzaaien, zonder allemaal geboden en verboden.

Probeer het zonder kunstmest

Dit kruidenrijk grasland mengsel kan je voor het grote deel beheren als gewoon grasland. Je kan het weiden, bemesten met dierlijke mest en maaien. Wel is het spuiten tegen onkruid niet mogelijk, omdat dan de kruiden verdwijnen. Wij dagen je ook uit om het eerst eens zonder kunstmest te gaan proberen. Het beste is om het in te zaaien op nieuw grasland, na de zomer.

Voor meer informatie, de agenda met webinars en veldbezoeken en teelthandleidingen, kijk op: Info en Agenda – 1001ha.nl